We zijn verheugd te kunnen vertellen dat 13 gemeenten in Noord en Midden-Limburg hebben ingestemd met financiële steun. We danken hen voor het vertrouwen en de constructieve houding die laat zien dat we gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen voor de continuïteit van de jeugdzorg in Limburg.
Gemeente Bergen en Zuid-Limburgse gemeenten
De gemeente Bergen heeft niet ingestemd. Voor ons betekent het echter niet dat we in Bergen niet meer actief zijn in de zorgverlening. We blijven onze zorg voortzetten voor de cliënten uit Bergen. We hopen gemeente Bergen alsnog aan boord te krijgen van de grote operatie waar we samen voor staan in Limburg.
De Zuid-Limburgse gemeenten hebben nog geen steun toegezegd. We hebben begrip voor de situatie en zien hoe complex de situatie ook in Zuid-Limburg is. Maar ook in Zuid-Limburg moeten we een oplossing vinden. Kinderen/jongeren en hun gezinnen mogen niet de dupe worden van het niet functioneren van het Limburgse zorglandschap en zorginstanties die financieel in zwaar weer zitten. Dat belang moet bij ons allemaal continu voorop staan. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de continuïteit van jeugdzorg en we hebben de hoop en verwachting dat de Zuid-Limburgse gemeenten die verantwoordelijkheid ook voelen en nemen en daar hopelijk zo snel mogelijk keuzes in (gaan) maken die bijdragen aan de oplossing.
Terugbetaling financiële steun
We zetten alles op alles om op termijn de financiële steun die we nu ontvangen terug te kunnen betalen. Een deel betreft leningen, een deel subsidie. We voelen de morele verplichting om terug te betalen. Dat kan alleen als onze financiële ratio’s goed zijn. Dit hangt af van de mogelijke verkoop van de het vastgoed en de nieuwe aanbesteding voor 2026.
Hoe gaat het nu bij de Mutsaersstichting?
We hebben een nieuwe sturingsfilosofie ingevoerd, waarin openheid en transparantie belangrijke waarden zijn. Dit wordt zowel intern als extern gevoeld en geeft ruimte om zaken te benoemen en het goede gesprek te voeren. Zowel medewerkers als partners geven aan die nieuwe koers te waarderen.
We zetten continu stappen voor een betere, effectievere en efficiëntere inrichting van onze organisatie. We hebben het aantal teamleiders teruggebracht, we nemen afscheid van ZZP’ers en hebben veel vaste medewerkers aangetrokken. Ook zijn er vaste medewerkers op sleutelposities in onze organisatie. Zo is Leo Verhagen benoemd als tijdelijk bestuurder ter vervanging van Ellis Jeurissen, hebben we een nieuwe directeur Financiën & Bedrijfsvoering en hebben we sinds 8 mei jl. een volledig nieuwe Raad van Toezicht.
De inspectie heeft ons in januari onder verscherpt toezicht geplaatst. Vorige week hebben we de inspectie weer gesproken en zijn we in afwachting van hun rapport en oordeel. We zijn er nog niet, maar de inspectie geeft aan veel verbeteringen te zien. Ook benoemen ze dat de medewerkers die ze spreken in alle openheid hun verhaal vertellen, zorgen uiten en reflecteren op ons handelen. Dat is een groot verschil met hoe het voorheen was. Daar waar de inspectie aangaf dat medewerkers voorheen te weinig geïnformeerd waren over de koers van de organisatie en wat dat betekende voor de keuzes die zij maakten in hun werk, wordt dat nu als veel beter ervaren.
We zien verbeteringen in de arbeidsproductiviteit en zien dat het ziekteverzuim omlaag gaat.
Het bewustzijn groeit intern dat we onderdeel zijn van een compleet zorglandschap en dat vertaalt zich in betere samenwerking met andere zorgaanbieders. Niet meer alles zelf willen doen, maar kijken waar de cliënt de best passende zorg krijgt en er in goed overleg voor zorgen dat de cliënt naar de juiste plek wordt doorverwezen.
Conform herstelplan stoten we verlieslatende deelnemingen af. Het faillissement van Buro MAKS was onafwendbaar, maar gelukkig is daar een oplossing gevonden doordat Zintri de activiteiten heeft overgenomen. Op 1 juli jl. is kleinschalig wonen (leefhuizen) Hai-5 overgenomen door samenwerkingsverband Talent - Tobas Jeugdhulp.
Taskforce
Sinds 2020 heeft het ministerie van VWS regionale taskforces (RTF's) in het leven geroepen. Hierin werken verschillende partijen uit de regio samen. Zo ook in Limburg. De gezamenlijke doelstelling is het verkorten van de wachtlijsten via betere regionale samenwerking.
De taskforce kijkt naar een oplossing voor de langere termijn voor het totale zorglandschap in Limburg. We werken uiteraard mee en gaan in dialoog over de inrichting van het zorglandschap en ons aandeel daarin. Het is een gezamenlijke bestuurlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er een duurzaam zorglandschap komt, cliënten mogen niet de dupe zijn van een zorglandschap dat niet functioneert, bestuurlijk gedoe en trage processen.
In de tussentijd moeten wij zelf verder en werken aan ons herstel in samenwerking met alle partners. We hebben geen tijd om te wachten op resultaten van de taskforce die nog een tijd op zich laten wachten.
Vragen?
Als je vragen hebt, dan kun je mailen naar communicatie@mutsaersstichting.nl.
Raad van Bestuur
Harm Wijgergangs
Leo Verhagen