logo

Eetstoornis

Levert eten elke dag weer strijd op? Eet je te weinig, vaker? Heb je eetbuien? Denk je dat het nog wel meevalt en geen hulp van anderen nodig hebt? Denk je de hele dag over hoe je er uit ziet? Wil je minder wegen? Spuug je eten uit? Denk je dat je het alleen moet oplossen?

Wanneer het woord eetstoornis wordt genoemd, wordt er vaak gedacht aan eten en gewicht. Maar het gaat over veel meer dan alleen eten en gewicht. Het is vaak een manier om nare gevoelens en gedachten te onderdrukken, het geeft je een gevoel van controle, kracht, soms een kick. Zo sluipt een eetstoornis je leven binnen en neemt het je leven langzaam over. Belangrijk is om je te beseffen dat je niet zelf voor een eetstoornis kiest. Je bent niet schuldig aan het krijgen van een eetstoornis, het overkomt je en is een combinatie van factoren als aanleg, temperament, karaktertrekken, nare ervaringen, opvoeding enzovoort. Het is vaak een manier om om te gaan met problemen, onzekerheden, angst enzovoort. Een eetstoornis heeft dus een functie en houdt zichzelf hierdoor in stand. Dit geldt voor alle vormen van eetstoornissen.

Iedereen krijgt bij ons een behandeling op maat.

Samen kijken we welke behandelvorm het beste bij jou past. Om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen werken wij vanuit effectief bewezen behandelingen.

Anorexia Nervosa
Als je anorexia hebt dan vindt en voel je je vaak dik terwijl je gewicht eigenlijk te laag is voor je leeftijd en lengte. Omdat je bang bent om aan te komen probeer je dit te voorkomen door bijvoorbeeld veel te bewegen, minder te eten, dieetregels te bedenken, te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken. Het compenseren kan bij iedereen anders tot uiting komen en er kan sprake zijn van meerdere compensatie gedragingen.

Boulimia Nervosa
Als je boulimia hebt dan ben je veel bezig met je lichaam en gewicht en ben je bang om aan te komen. Regelmatig zijn er momenten waarop je geen controle hebt over je eetgedrag wat zich uit in een eetbui. Tijdens een eetbui eet je een hoeveelheid voedsel die groter is dan de meeste mensen binnen een bepaalde tijd zouden eten. Naast deze eetbuiten vertoon je ook overmatig compensatiegedrag zoals braken, laxeren, excessief bewegen, vasten.

Eetbuistoornis
Als je een eetbuistoornis hebt dan heb je regelmatig last van eetbuien waarbij je geen controle meer hebt over de hoeveelheid voedsel die je neemt. Tijdens een eetbui eet je een hoeveelheid voedsel die groter is dan de meeste mensen binnen een bepaalde tijd zouden eten. Ook herken je vaak een of meer van de volgende kenmerken: veel sneller eten dan normaal, dooreten tot dat een onaangenaam gevoel ontstaat, grote hoeveelheden eten zonder lichamelijke trek te hebben, alleen eten uit schaamte over de hoeveelheid, achteraf van jezelf walgen, je somber en/ of erg schuldig voelen. De eetbuien gaan niet gepaard met compensatiegedrag.

ARFID
Wanneer je ARFID hebt eet je te beperkt en/ of te weinig gevarieerd waardoor er sprake kan zijn van gewichtsverlies, achterblijvende groei, tekort aan voedingsstoffen waardoor je gebruik moet maken van voedingssupplementen of sondevoeding. ARFID kan ontstaan doordat je een nare ervaring hebt met voedsel (bijv. bijna gestikt), door een bredere angststoornis of doordat je zintuigen sterker reageren op bepaalde smaak/ reukprikkels. Omdat er vaak sprake is van weinig eten in combinatie met een te laag lichaamsgewicht lijkt ARFID op anorexia maar bij ARFID ben je er niet mee bezig om je lichaamsgewicht en lichaamsvorm te beïnvloeden.

Iedereen krijgt bij ons een behandeling op maat. Samen kijken we welke behandelvorm het beste bij jou past.

Overige gespecificeerde/ongespecificeerde voedings- en eetstoornis
Daarvan spreken we als je wel een eetprobleem of eetstoornis hebt maar de symptomen niet (volledig) voldoen aan de criteria van een van de bovenstaande eetstoornissen.

PICA
Pica houdt in dat je al voor langere tijd herhaaldelijk dingen eet die niet eetbaar zijn, zoals bijvoorbeeld aarde, zeep of rauw of ongekookt voedsel.

Ruminatiestoornis
Dit is een bewuste, zelfopgewekte gewoonte om gedeeltelijk verteerd voedsel uit je maag terug te halen. Dit voedsel wordt herkauwd en opnieuw doorgeslikt of uitgespuugd.