logo

Keurmerk & Toezicht kwaliteit

De Mutsaersstichting streeft naar duurzame kwaliteit van zorg en voldoet aan de eisen gesteld in de Kwaliteitsmanagementsysteem norm: NEN-EN-ISO 9001:2015.

Het certificaat is geldig voor de volgende scope
Specialistische jeugdhulp en specialistische GGZ voor kinderen en volwassenen, waaronder kinder- en jeugdpsychiatrie met Wvggz-aanmerking: ambulant, in deeltijd en met 24-uurs opname, intensieve gezinsbegeleiding met specifieke gerichtheid op multi-gestresseerde gezinssituaties en slachtoffers en daders van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Het gaat om de juiste hulp, op de juiste plaats, door de juiste zorgverlener(s) en binnen een professionele en kwalitatief verantwoorde omgeving.

De kwaliteit van zorg is wettelijk geborgd in de Wet Kwaliteiten Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz), de Wet op de Jeugdzorg en de Wet op de Jaarverslaglegging. Daarnaast zijn er nog vijf wetten specifiek voor het kwaliteitsbeleid van zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg van belang:

De Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ)
De Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO)
De Wet Verplichte geestelijke Gezondheidszorg (Wvggz)
De Wet Zorg en Dwang (WZD)
De Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG)

Cliënttevredenheid
Elk jaar houden we binnen de Mutsaersstichting een cliënttevredenheidsonderzoek (CTO). Daarnaast houden we vier keer per jaar een cliënttevredenheidsonderzoek onder cliënten die hulp van onze crisisdienst hebben gehad. De resultaten worden opgenomen in het kwaliteitsjaarverslag en gedeeld met de betreffende regio, waar verbetermaatregelen worden opgepakt.

Kwaliteitsstatuut
Het Kwaliteitsstatuut is een professionele standaard voor de GGZ. Het beschrijft hoe de Mutsaersstichting de GGZ-zorg voor de individuele cliënt heeft ingericht. Doel van dit kwaliteitsstatuut is dat je de juiste hulp krijgt, op de juiste plaats, door de juiste zorgverlener(s). En dat alles binnen een professionele en kwalitatief verantwoorde omgeving. Als cliënt moet je merken of er inderdaad sprake is van ‘gepaste zorg’. Het kwaliteitsstatuut is een gids met antwoorden op de meest gestelde vragen over het GGZ-zorgaanbod van de Mutsaersstichting. Begrijp je bepaalde informatie niet? Of is de informatie te algemeen, waardoor onduidelijk is wat die precies voor jou betekent? Vraag dan vooral door totdat je antwoord op jouw vragen krijgt en de geboden informatie begrijpt. Een goede voorbereiding helpt hierbij. Denk daarom vooraf na wat je in ieder geval wilt weten en zet dat desnoods kort op papier. Dan weet je zeker dat je geen vraag vergeet in het gesprek met de verwijzer of jouw begeleider.

Wetgeving
In de wetgeving bepaalt het Rijk de rollen van de verschillende partijen in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), de Jeugdzorg (JZ) en de maatschappelijke opvang (MO). De overheden – naast het Rijk, de provincies en centrumgemeenten – hebben een belangrijke rol op het gebied van planning en financiering. Een en ander is in wetten geregeld, zoals:

De Zorgverzekeringswet (Zvw)
De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)
De Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi)
De Wet op de Jeugdzorg (WJz)
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

De afspraken over de behandeling worden vastgelegd in een behandelplan
Als een cliënt na aanmelding besluit tot een behandeling, maken we afspraken met deze cliënt over de behandeling. Daarin staat voor welke behandeling men komt, wat het doel ervan is en hoe lang de behandeling vermoedelijk zal duren.

Een behandelplan binnen het kader van de gezondheidszorg of de jeugdzorg mag niet in strijd zijn met de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) respectievelijk de Wet op de Jeugdzorg.
Cliënten die niet gedwongen worden verpleegd, hebben te allen tijde het recht de behandeling te beëindigen.
Alle cliënten hebben recht op informatie over hun ziekte en de behandeling, en mogen hun dossier inzien.
De privacy van de cliënt dient gewaarborgd te zijn en de cliënt heeft er recht op dat gegevens vertrouwelijk worden behandeld.
Voor elke behandeling en voor ieder onderzoek moet de cliënt toestemming verlenen.
De cliënt heeft ook het recht om de uitslag van een onderzoek niet te horen te krijgen.
Cliënten mogen klagen over hun behandeling via een formele klachtprocedure. En ze hebben het recht om advies te vragen aan een tweede, onafhankelijke arts.

Jaardocumenten
Om je te informeren over het reilen en zeilen van de Mutsaersstichting, publiceren wij onze jaardocumenten. Het jaardocument geeft inzicht in onder andere de structuur van onze organisatie, het (financiële) beleid, de bedrijfsvoering en het toekomstbeeld. De jaardocumenten van de Mutsaersstichting kunt terugvinden op de jaarverantwoordingzorg.nl.

Plichten
Naast de rechten die een cliënt heeft, zijn er voor hem/haar ook enkele ‘verplichtingen’. Zo is het allereerst de bedoeling dat de cliënt aan de behandelaar duidelijk vertelt of probeert te vertellen, met welke problemen hij/zij kampt. De behandeling zou namelijk onnodig bemoeilijkt kunnen worden als de cliënt geen volledig beeld van de problemen zou geven. Dat de cliënt zijn/haar best doet om goed mee te werken tijdens de behandeling is verder een voorwaarde, die noodzakelijk is om de behandeling op een adequate manier te kunnen uitvoeren. In sommige gevallen wordt er voor de behandeling een eigen bijdrage in de kosten van de hulpverlening gevraagd.

Auteursrecht
Alle rechten waaronder alle intellectuele eigendomsrechten op alle inhoudelijke informatie en het beeldmateriaal op de website blijven te allen tijde voorbehouden aan Mutsaersstichting dan wel haar licentiegevers. Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Mutsaersstichting dan wel haar licentiegevers. Deze kunt u aanvragen door middel van het sturen van een e-mail aan communicatie@mutsaersstichting.nl.

Leveringsvoorwaarden GGZ
Met ingang van 1 januari 2013 zijn de algemene leveringsvoorwaarde ggz voor alle leden van GGZ Nederland, waaronder de Mutsaersstichting, van kracht op de overeenkomst tussen de instelling en de cliënt. De integrale versie kun je vinden op de site van GGZ Nederland.

Mutsaersstichting
Postbus 242, 5900 AE Venlo
+31 (0)77 321 76 77, info@mutsaersstichting.nl
KvK-nummer: 41062188, RSIN-nummer: 002950881