logo

Mutsaersstichting zet in op de continuïteit van genderzorg in Limburg

Landelijk moet een steeds kleiner aantal zorgaanbieders aan een grotere groep cliënten zorg bieden en dat knelt flink. Ons Genderzorg team in Zuid-Nederland heeft daarnaast te kampen gehad met personele uitstroom, die gemaakt heeft dat we de groeiende uitdaging van de wachtlijsten niet het hoofd hebben kunnen bieden.

Met vervelende consequenties voor cliënten, die veel te lang op zorg moeten wachten en al geruime tijd in onzekerheid verkeren. Daarom hebben we besloten als samenwerkende partners om ook voor genderzorg terug te gaan naar de regionale basis.

Wat verandert er?

Het genderteam Zuid-Nederland is vanaf 11 november 2024 opgeheven. De genderzorg zetten we voort in een nauwe samenwerking tussen Mutsaersstichting, OOG Psychologen en Genderhealthcare, een gespecialiseerde instelling voor genderzorg 18+, maar wel voor een beperktere doelgroep. Met de samenwerking tussen de drie partijen zet de Mutsaersstichting in op de continuïteit van genderzorg in Limburg en willen we perspectief bieden voor cliënten die al zo lang op zorg wachten.

Wie gaat wat doen?

De Mutsaersstichting richt zich alleen nog op de 18- cliënten met woonplaatsbeginsel Limburg en biedt zowel psychologische behandeling, brede diagnostiek, als ook de toeleiding naar en de behandeling tijdens het medische traject.

OOG Psychologen biedt -naast de reguliere zorg- vanuit Zuidoost-Brabant nog steeds gender-sensitieve behandeling rond identiteitsvragen, maar geen brede diagnostiek rond genderdysforie of toeleiding naar een medisch traject (of dat nu hormoonbehandelingen zijn of de fysieke transitie).

Genderhealthcare neemt voor zowel de regio Zuidoost Brabant als voor Limburg de 17+- cliënten voor haar rekening en biedt voor de doelgroep (jong)volwassenen zowel de psychologische behandeling, brede diagnostiek als ook de toeleiding naar en de behandeling tijdens het medische traject.

Wat betekent dit voor cliënten?

Limburgse cliënten

Voor de cliënten die al in behandeling zijn, verandert er niets, anders dan dat er soms een behandelaar of behandellocatie kan wijzigen. We gaan werken vanuit de regionale teams in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg, waardoor we zoveel mogelijk dichtbij huis zorg willen aanbieden. Dit is voor ons nog een overgangsfase en we zullen dit de komende periode zorgvuldig afstemmen met de cliënten die dit betreft.

Voor de cliënten op de wachtlijst geldt dat het minderjarige deel bij Mutsaersstichting op de wachtlijst blijft. Die lijst zal echter flink ingekort worden, omdat alle buiten regionale cliënten van die wachtlijst afgaan. Onze capaciteit zal nog steeds beperkt (en in opbouw) zijn, maar dit moet wel de doorstroom bevorderen.

De 17+-cliënten kunnen via een toestemmingsverklaring kiezen of we hun aanmelding en wachtlijstpositie mogen overdragen aan Genderhealthcare. Zij hebben teams klaar staan om die jongeren versneld in behandeling te nemen.

Alle cliënten in behandeling en op de wachtlijst, zijn geïnformeerd wat dit betekent voor hun persoonlijke situatie en waar ze terecht kunnen met vragen.

Toegang

Gemeenten, specialisten en huisartsen in Limburg kunnen nog steeds cliënten 18- aanmelden bij de Mutsaersstichting voor behandeling in hun regio (Noord-, Midden- of Zuid-Limburg). Onze lokale toegangsmedewerkers zullen bekijken wanneer er plek is op welke locatie. Voor 17+-cliënten kan verwezen worden naar Genderhealthcare. Hierover is overeenstemming bereikt met de zorgverzekeraars.

Vragen over dit persbericht kun je mailen aan communicatie@mutsaersstichting.nl.