logo

Genderdysforie

Soms past het geboortegeslacht niet bij hoe jij het ervaart of hoe je je wilt uiten. Je bent niet de enige. Sommigen merken het al van jongs af aan, anderen merken dit op als ze ouder zijn (puberteit of volwassenheid).

Het kan ook zijn dat je hier twijfel over hebt of erover in de war bent. Voor de één is het heel duidelijk en de ander is daar meer zoekende in. Deze gevoelens kunnen soms samengaan met bijvoorbeeld somberheid, eenzaamheid, angst of onzekerheid.
Genderdysforie is het gevoel van spanning dat iemand kan hebben tussen de genderidentiteit en het lichaam. (Het gevoel dat het lichaam niet overeenkomt met de innerlijke genderidentiteit.)

Genderteam Zuid-Nederland

Het genderteam Zuid-Nederland is vanaf 11 november 2024 opgeheven. De genderzorg zetten we voort in een nauwe samenwerking tussen Mutsaersstichting, OOG Psychologen en Genderhealthcare, een gespecialiseerde instelling voor genderzorg 18+, maar wel voor een beperktere doelgroep. Met de samenwerking tussen de drie partijen zet de Mutsaersstichting in op de continuïteit van genderzorg in Limburg en willen we perspectief bieden voor cliënten die al zo lang op zorg wachten.

Wie gaat wat doen?

De Mutsaersstichting richt zich alleen nog op de 18- cliënten met woonplaatsbeginsel Limburg en biedt zowel psychologische behandeling, brede diagnostiek, als ook de toeleiding naar en de behandeling tijdens het medische traject.

OOG Psychologen biedt -naast de reguliere zorg- vanuit Zuidoost Brabant nog steeds gender-sensitieve behandeling rond identiteitsvragen, maar geen brede diagnostiek rond genderdysforie of toeleiding naar een medisch traject (of dat nu hormoonbehandelingen zijn of de fysieke transitie).

Genderhealthcare neemt voor zowel de regio Zuidoost Brabant als voor Limburg de 17+- cliënten voor haar rekening en biedt voor de doelgroep (jong)volwassenen zowel de psychologische behandeling, brede diagnostiek als ook de toeleiding naar en de behandeling tijdens het medische traject.

Wat betekent dit voor cliënten?

Lees hier het nieuwsbericht van 11 november '24.

Toegang

Gemeenten, specialisten en huisartsen in Limburg kunnen nog steeds cliënten 18- aanmelden bij de Mutsaersstichting voor behandeling in hun regio (Noord-, Midden- of Zuid-Limburg). Onze lokale toegangsmedewerkers zullen bekijken wanneer er plek is op welke locatie. Voor 17+-cliënten kan verwezen worden naar Genderhealthcare. Hierover is overeenstemming bereikt met de zorgverzekeraars.