logo

Genderdysforie

In 2017 het Genderteam Zuid-Nederland gestart. Dit team bestaat uit de Mutsaersstichting en OOG Psychologen. Kinderen, jongeren en volwassenen met vermoedens van genderdysforie kunnen terecht bij ons gespecialiseerde team.

Bij de meeste mensen is geen moment van twijfel; je bent een jongen of een meisje. Maar wat nou als dat niet zo voelt en je hiervan last ervaart?

NIEUWS: Voortgang genderzorg binnen Mutsaersstichting en OOG Psychologen (update 8 maart '24)

Lees hier de actuele informatie over genderzorg Brabant en Limburg, naar aanleiding van het herstelplan van de Mutsaersstichting.

Genderdysforie

Iedereen krijgt bij de geboorte een geslacht toegewezen; doorgaans is dit mannelijk of vrouwelijk. Soms past het geboortegeslacht niet bij hoe jij het ervaart of hoe je je wilt uiten. Je bent niet de enige. Sommigen merken het al van jongs af aan, anderen merken dit op als ze ouder zijn (puberteit of volwassenheid). Het kan ook zijn dat je hier twijfel over hebt of erover in de war bent. Voor de één is het heel duidelijk en de ander is daar meer zoekende in. Deze gevoelens kunnen soms samengaan met bijvoorbeeld somberheid, eenzaamheid, angst of onzekerheid.
Genderdysforie is het gevoel van spanning dat iemand kan hebben tussen de genderidentiteit en het lichaam. (Het gevoel dat het lichaam niet overeenkomt met de innerlijke genderidentiteit.)

Genderteam Zuid-Nederland

De Mutsaersstichting en Oog Psychologen werken nauw samen met partners op het gebied van transgenderzorg: Transvisie, het Kennis en Zorgcentrum Genderdysforie (KZCG) verbonden aan de Vrije Universiteit (VU Amsterdam), ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis (Antwerpen), Radboudumc, Maastricht UMC, Maxima Medisch Centrum, St. Anna Ziekenhuis, Medisch Centrum Bloemendaal, GenderClinic en Medische Kliniek Velsen.

Podcast

Omgekeerde wereld - Navigeren door de transitie van een van je ouders
door systeemtherapeut Anouck Voncken (Oog Psychologen).