• Specialisme

Psychotrauma

Er zijn veel kinderen en jongeren die erg vervelende gebeurtenissen meemaken. Gelukkig lukt het de meeste van hen om dit een plekje te geven, alleen of met de steun van ouders en andere belangrijke mensen, waardoor ze hier later geen last meer van hebben. Soms is de gebeurtenis zo ingrijpend en pijnlijk dat kinderen of jongeren hier last van blijven houden (bijvoorbeeld op school, bij het spelen of sporten). Dan spreken we van een trauma.

Trauma is een ander woord voor wond. Net zoals je een lichamelijke wond aan bijvoorbeeld je knie kunt hebben, als je gevallen bent, kun je een wond aan je hart of je brein krijgen als je iets heel naars meegemaakt hebt. Als je een wond hebt aan je knie kun je twee dingen doen: je kunt er geen aandacht aan besteden, niets doen om hem te laten genezen en hopen dat het vanzelf over gaat. Soms werkt dit prima. Maar soms gaat de wond dan ontsteken en krijg je er alleen maar meer last van.

De andere keuze die je hebt is de wond schoonmaken en behandelen waardoor de wond niet verder ontstoken raakt en sneller kan genezen. Het schoonmaken kan even pijn doen, maar daarna verdwijnt de pijn sneller en hierdoor ontstaat er dan ook geen littekenweefsel waardoor je er in je verdere leven weinig hinder van ondervindt.

Bij een wond aan je hart of je brein door een of meerdere nare gebeurtenissen werkt het eigenlijk hetzelfde. Je kunt de wond beter behandelen dan niets doen. Door in een behandeling  te praten over wat er gebeurd is, behandel je de wond in je hart of brein en zorg je ervoor dat je er niet de rest van je leven last van blijft hebben.

De Mutsaersstichting kan je helpen bij het behandelen van een wond aan je hart en je brein. Samen met mensen die hier veel verstand van hebben, ga je kijken wat je hebt meegemaakt en hoeveel last je hiervan hebt, zodat er een goed plan gemaakt kan worden voor jou en eventueel ook je ouders of andere voor jou belangrijke mensen. Je kunt bij ons terecht als je één keer in je leven een nare gebeurtenis hebt meegemaakt, maar ook als je vaker in je leven dingen hebt meegemaakt die pijnlijk en ingrijpend zijn.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Na de aanmelding krijg je een gesprek, alleen of met je ouders, waarin bekeken wordt wat nodig is om jou zo goed mogelijk te helpen. Het kan zijn dat we eerst samen uit moeten zoeken of waar jij last van hebt alleen komt door de nare gebeurtenissen die je meegemaakt hebt of dat er misschien nog iets anders aan de hand is. Ook wordt gekeken of je meteen kunt starten met de psychotraumabehandeling of dat er eerst nog andere behandeling nodig is om te zorgen dat je de psychotraumabehandeling aankunt en deze ook gaat lukken. Hierbij werken we samen met jou, je ouders en andere mensen die daarvoor belangrijk zijn. Bij de behandeling maken we gebruik van effectief bewezen behandelmethoden zoals EMDR en technieken uit de cognitieve gedragstherapie zoals bijvoorbeeld junior-write-schrijftherapie of exposure-behandeling. De therapeuten zijn allemaal GZ-psycholoog of psychotherapeut en zijn gespecialiseerd in het behandelen van kinderen en jongeren met hun ouders. Na de behandeling spreken we nog een paar keer af om te volgen of het ook goed blijft gaan, want dat is wat we samen willen.

Aanmelden

De behandelingen worden in Venlo en in Roermond aangeboden. Als je je wilt aanmelden voor behandeling bij de Mutsaersstichting voor de nare gebeurtenis(sen) die je hebt meegemaakt dan kun je, alleen of samen met je ouders.

Verwijzen

Verwijzers kunnen kinderen/jeugdigen bij vermoeden van psychiatrische problematiek rechtstreeks aanmelden bij een van onze vestigingen.

Onze partners