• Specialisme

Gender-dysforie

Bij de meeste mensen is er nooit een moment van twijfel; je bent een jongen of een meisje. Maar wat nou als dat niet zo voelt en je last ervaart van je toegewezen geslacht en de verschillende aspecten die daarbij komen kijken? We leggen deze aspecten hier uit:

  • Genderidentiteit: de genderidentiteit is hoe iemand zich diep van binnen voelt over zichzelf. Mensen waarbij hun gevoel overeen komt met het biologische geslacht noemen we cisgender personen. Als dit niet het geval is, wordt vaak de parapluterm ‘transgender’ gebruikt.
  • Genderexpressie: Genderexpressie omvat de manier waarop een persoon zichzelf naar de buitenwereld presenteert. Denk hierbij aan kleding, haardracht, sociale rol, spelvoorkeur etc.
  • Biologische geslacht: Het biologische geslacht betreft het geslacht dat is toegewezen bij de geboorte. Dit wordt bepaald op basis van de fysieke kenmerken van een persoon.
  • Fysieke en emotionele voorkeur: de fysieke en emotionele voorkeur gaat over tot wie een persoon zich seksueel en emotioneel aangetrokken voelt. Dit is dus iets heel anders dan de genderidentiteit en moet niet met elkaar verward worden.

Naar aanleiding van veel vraag naar zorg op het gebied van gender en lange wachttijden voor deze zorg is in 2017 het Genderteam Zuid-nederland gestart. Dit team bestaat uit de organisaties OOG psychologen in Eindhoven en Helmond en de Mutsaersstichting in Venlo en biedt hulp in de regio`s Limburg en Brabant. Kinderen, jongeren en volwassenen met vermoedens van genderdysforie kunnen samen met hun systeem terecht bij ons gespecialiseerde team.

Hoe werkt het genderteam?

Het Genderteam Zuid-Nederland werkt middels een netwerkmodel. De psychologische zorg wordt centraal gesteld door breed naar het individu en het systeem te kijken. Om tevens medische zorg te kunnen bieden werkt het team nauw samen met partners die zich ook inzetten op het gebied van transgenderzorg. Het genderteam Zuid-Nederland werkt samen met Transvisie, het Kennis en Zorgcentrum Genderdysforie (KZCG) verbonden aan de vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, het Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen, het Radboudumc, het Maastricht IMC, het Maxima Medisch Centrum, het St. Anna Ziekenhuis, MC Bloemendaal, Genderclinic en MC Velsen.

Aanmelden?

Aanmelden voor zorg bij het genderteam Zuid-Nederland voor kinderen en jongeren tot 18 jaar kan via Team Toegang Noord-Limburg.

Aanmelden voor volwassenen (18 jaar of ouder) kan via OOG Psychologen middels het aanmeldformulier.

Kan je vinden
wat je zoekt?

Onze partners