• Specialisme

Definities eetstoornissen

Een eetstoornis wordt niet vastgesteld op basis van deze onderliggende
factoren, maar middels de DSM-V criteria. Hieronder geven we korte uitleg over de verschillende eetstoornissen op basis van de DSM-V criteria.

Anorexia Nervosa

Als je anorexia hebt dan vindt en voel je je vaak dik terwijl je gewicht eigenlijk te laag is voor je leeftijd en lengte. Omdat je bang bent om aan te komen probeer je dit te voorkomen door bijvoorbeeld veel te bewegen, minder te eten, dieetregels te bedenken, te braken en/of laxeermiddelen te gebruiken. Het compenseren kan bij iedereen anders tot uiting komen en er kan sprake zijn van meerdere compensatie gedragingen.

Boulimia Nervosa

Als je boulimia hebt dan ben je veel bezig met je lichaam en gewicht en ben je bang om aan te komen. Regelmatig zijn er momenten waarop je geen controle hebt over je eetgedrag wat zich uit in een eetbui. Tijdens een eetbui eet je een hoeveelheid voedsel die groter is dan de meeste mensen binnen een bepaalde tijd zouden eten. Naast deze eetbuiten vertoon je ook overmatig compensatiegedrag zoals braken, laxeren, excessief bewegen, vasten.

Eetbuistoornis

Als je een eetbuistoornis hebt dan heb je regelmatig last van eetbuien waarbij je geen controle meer hebt over de hoeveelheid voedsel die je neemt. Tijdens een eetbui eet je een hoeveelheid voedsel die groter is dan de meeste mensen binnen een bepaalde tijd zouden eten. Ook herken je vaak een of meer van de volgende kenmerken: veel sneller eten dan normaal, dooreten tot dat een onaangenaam gevoel ontstaat, grote hoeveelheden eten zonder lichamelijke trek te hebben, alleen eten uit schaamte over de hoeveelheid, achteraf van jezelf walgen, je somber en / of erg schuldig voelen. De eetbuien gaan niet gepaard met compensatie gedrag.

ARFID

Wanneer je ARFID hebt eet je te beperkt en/ of te weinig gevarieerd waardoor er sprake kan zijn van gewichtsverlies, achterblijvende groei, tekort aan voedingsstoffen waardoor je gebruik moet maken van voedingssupplementen of sonde voeding. ARFID kan ontstaan doordat je een nare ervaring hebt met voedsel (bijv. bijna gestikt), door een bredere angststoornis of doordat je zintuigen sterker reageren op bepaalde smaak/reukprikkels. Omdat er vaak sprake is van weinig eten in combinatie met een te laag lichaamsgewicht lijkt ARFID op anorexia maar bij ARFID ben je er niet mee bezig om je lichaamsgewicht en lichaamsvorm te beïnvloeden.

Andere gespecificeerde/ongespecificeerde voedings- en eetstoornis

Daarvan spreken we als je wel een eetprobleem of eetstoornis hebt maar de symptomen niet (volledig) voldoen aan de criteria van een van de bovenstaande eetstoornissen.

PICA

Pica houdt in dat je al voor langere tijd herhaaldelijk dingen eet die niet eetbaar zijn, zoals bijvoorbeeld aarde, zeep of rauw of ongekookt voedsel.

Ruminatie stoornis

Dit is een bewuste, zelfopgewekte gewoonte om gedeeltelijk verteerd voedsel uit je maag terug te halen. Dit voedsel wordt herkauwd en opnieuw doorgeslikt of uitgespuugd.

Kan je vinden
wat je zoekt?

Onze partners