• Onze verhalen

Dagboek van Paulien, kind- & jeugdpsychiater en systeemtherapeut

Mijn dag begint om half 9 met de dienstoverdracht, met alle kinderpsychiaters werkzaam op de verschillende locaties. Ik zit dan nog in de auto en sluit telefonisch aan. We bespreken de cliënten die in de dienst zijn geweest en wisselen nog wat algemene zaken uit. Fijn om over de locaties heen samen aan de dag te beginnen!

Aangekomen in Venlo begin ik met het doornemen van m’n agenda en ingekomen mails te beantwoorden, waarna al snel een inkomend telefoontje van een collega komt, die voordat m’n kinderpsychiatrisch onderzoek begint, nog graag over een ander patiëntje wil overleggen.  Ik denk zo goed mogelijk mee en de collega kan weer verder! Het onderzoek dat gepland staat betreft een kind, verwezen door een IMH (Infant Mental Health) collega van de poli, die graag wil dat ik diagnostisch meekijk en beoordeel in hoeverre medicatie helpend zou kunnen zijn voor de ontwikkeling van het kind. Ik lees het dossier, spreek hiervoor ouders en kind en zie het kind aansluitend nog in onze mooie spelkamer voor aanvullende observaties. Het verslag is voor een andere keer.

Nu snel door naar het wekelijkse eetstoornissen-teamoverleg, waarin we (kinderarts, AGNIO, kinderverpleegkundige, klinisch psycholoog, orthopedagoog, vaktherapeuten, sociotherapeuten, diëtiste, verpleegkundig specialist in opleiding, systeemtherapeut en k&j psychiater) de geplande klinische, dagklinische of poliklinische patiënten bespreken, om zo de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Na mijn lunchpauze, waarin het deze keer gelukt is om even een frisse neus te halen op ons groene werkterrein :), ga ik naar de maandelijkse intervisie van de systeemtherapeuten. Als systeemtherapeut mag ik ook 2 dagdelen per week gezinsdiagnostische onderzoeken doen en systeemtherapieën verrichten. Aanvullend op mijn psychiaterwerk en ook super leuk om te doen!

Zeker ook omdat ik ook verbonden ben aan de gezinspsychiatrische opnames, komt deze combinatie  goed van pas! In de 2e helft van de middag bespreek ik nog een nieuwe aanmelding met een collega van de gezinsopnames, deze keer komt de verwijzing helemaal vanuit de Veluwe. Wat jammer dat er daar geen gezinsopnames zijn! Hierna heb ik nog een aantal poliklinische afspraken met gezinnen, het merendeel voor farmacotherapie voor diverse soorten problematieken. Ook het verslag van het onderzoek raakt nog af. Aan het einde van de werkdag heb ik nog een overleg met Pieke Houben, mijn leidinggevende in Venlo, die mij vraagt aan te sluiten bij een regionaal overleg over hoogspecialistische jeugd/ketenzorg. Uiteraard doe ik dit graag, ben benieuwd!

De dag is weer omgevlogen en met de telefoon aan, ik heb dienst buiten kantoortijd, rijd ik voldaan naar huis.